Ana Arı Değiştirme Yöntemleri

2

Arı kovanını geleceğini bildiğimiz üzere ana arı belirlemektedir. Koloni içindeki ana arının yaşını ve ırkını iyi bilmeliyiz ki ona göre takip ve kontrolü kolay olacaktır. Mevsime göre ve ana arının verimliliğine göre ana arı değiştirme işlemi yapılabilir. Ana arı değişimi Nisan ayından başlayıp Eylül-Ekim ayına kadar değiştirebilirsiniz. En verimli değiştirme zamanları ilkbahar ve yaz aylarıdır.

Koloninin Ana Arı Değiştirme Yöntemleri Şunlardır:
1) Ana Arısızlık: Hiç hesapta olmayan sebeplerden dolayı ana arı ölmesi ve kaybolması diyebiliriz. Buna bağlı olarak koloni doğal olarak yeni bir ana arı yapma sürecine girer.

2) Ana Yenileme: Zamanla yaşlanan ve verimi düşüklüğü olan ana arılar koloni tarafından yenilenmesi ihtiyacı doğar. Bu değişiklik ekseriyetle ilkbahar ve yaz başlamadan önce yapar.

3) Oğul Verme: İlkbahar aylarında arıların doğal üreme olarak çoğalırlar. Bu çoğalma işlemi arıcı müdahale etmezse bölme vs. yapmaz ise doğal olarak arıları oğul vermeye başlar. Bu oğul verme sürecinde birden fazla kolonide meme olduğu için yeni çıkan ana arılar oğul olarak kovanı terk ederek yeni koloniler oluştururlar.

Ana arı değiştirme yöntemleri olarak bir kaç tane aşağıya yazmaya çalışalım;

Birinci Yöntem: Elinizdeki imkanlar ile ana arı üretimi yaparak ana arı memesi ile kovan içindeki ana arıyı değiştirebilirsiniz. Ana arınızı üretmek için, larva transferi ile ana arı memelerini başlatıcı kovan ile bitirici koloniye vererek ana arının çıkmaya yakın bir zamanda meme haline gelmiş olan bu ana arı memesini değişimi yapılacak olan kovana verme işlemi yapılabilir. Ana arının çıkmaya yakın zamanı 13.günde olmaktadır. Ana memesini vereceğiniz yani 13.günden sonra ana arısının değişimi yapacağınız kovana vermeden önce ana arısı değişecek olan kovanın ana arısı öldürüp kovan içine atılır ve ana arı memesini iki çerçeve arasına koyarak bırakınız. Ana memesi ordan 2-3 gün sonra çıkar ve çiftleşme uçuşuna gidip geldikten sonra yumurtlamaya başlayacaktır. Hazır ana arı olması her zaman daha iyi olacaktır. Ana arının memeden çıkması ve çiftleşmesi uzun zaman alabilir.

İkinci Yöntem: En kolay ve pratik olanı budur. Hazır memeden çıkmış ve çiftleşme uçuşundan dönüp, yumurta atmaya başlamış olan ana arıyı vermek hem bize zaman sağlayacaktır hem de daha garanti olacaktır. Hazır ana arı siparişini sitemiz üzerinden de verebilirsiniz. Tabi ki kendi imkanlarınız ile üretip ve ana arı ırkını da biliyorsanız ayrıca zaman ile ilgili bir sorunuz yok ise kendinizin üretmesi en güzelidir. Hazır anayı vermeden önce değişimi yapılacak olan kovanın ana arısı öldürülüp kovan içine atılır veya 2-3 gün anasız bırakılır ki bizim vereceğimiz yeni ana arıyı kabul etmesi kolay olsun. Almış olduğunuz hazır ana arıyı iki çerçeve arasına koyup, kek kısmını açıp arıların daha sonra keki yiyerek kafes içinden ana arıyı çıkarmalarını takip etmeliyiz. 2 gün sonra kovan açıp kafesten ana arı çıkmış mı diye bakınız. Hazır ana arıyı vermeden önce çerçeveler bakılarak ana arı memesi varsa veya yalanca ana arı olma ihtimaline karşı iyice bakıp ona göre ana arıyı verelim yoksa ana arıyı telef etmiş oluruz.

Yukarıda saymış olduğumuz ana arı değiştirme yöntemleri olarak sizlere ana arı değişimi hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Yine konu hakkında sorularınız olursa lütfen “Yorumlar” kısmından sorabilirsiniz.

Önceki İçerikErkek Arı Üretimi
Sonraki İçerikPaket Arı Sayısını Artırmak
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments