Kafkas Arısı

8
kafkas arısı

Ülkemizde izola bölgesi olarak üretimi yapılan tek ırk kafkas arısı olmaktadır. Kafkas arısının ana vatanı genel kuzey doğu bölgeleridir. Ülkemizde bulunan Artvin ilinin Macehal bölgesi ile Ardahan ilinin Posof ilçesinde saf Kafkas arısı bulunmaktadır. Buralar devlet tarafından koruması sağlanmakta olup, dışarıdan herhangi bir şekilde bu yöreye arı giriş yasaktır.

Kafkas arısı hakkında genel olarak şu şekilde bilgi verebiliriz:
Şekil olarak, büyüklük ve kıl örtüsü bakımından karniyol arısına benzemektedir. Kitin rengi koyudur olan ama birinci karın halkası üzerinde kahverengi noktaları görülmektedir. Kafkas ırkı, bilinen arı ırkları içinde en uzun dile sahip olan ırktır. Bu yüzden yüksek rakımlı yerlerde bulunan dağ çiçeklerine ulaşması daha olduğu görülür.
Uysal olmaları ve peteğin üzerindeki sakinliği ile en ırkın en tipik özellikleridir. Kafkas arısının yavru verimleri yüksektir ve kafkas ana arılı koloni kuvvetli kolonili aileler meydana getirirler. Fakat en kuvvetli oldukları devre yaz ortasıdır. Oğul verme meyilleri zayıftır. Propolisi çok kullanırlar. Bal verimleri yüksek olmaktadırlar.

İyi bir yavru yetiştirme özelliği vardır. Kuvvetli koloniler teşkil eder. Kıştan zayıf çıkar, ilkbahar basında gelişme çok erken baslar ve düzenli seyreder. Koloninin gelişme sürecinde ana arı bir günde 1100 – 1500 arasında yumurta yumurtlayabilir. Petekler üzerinde sessizdir ve sakindirler. Kontrol esnasında çerçeveler kovandan çıkarıldığında bile yaptıkları çalışmalara devam eder. Uysaldır, hırçın ve sokucu değildir. Çok düzgün petek yapar ve sırlarlar. Göz sırları genel olarak koyu renklidir. Propolisi çok taşır ve kullanır. Balı ilk önce kuluçkalığa, sonra da ballığa depolar. Güçlü bir yiyecek toplama yeteneğine sahiptir.

Ülkemizin her bölgesinde arıcılık faaliyeti gerçekleştirilebilmektedir. Arıclıkta üretim maliyetlerinin diğer iş alanlarına göre daha az ve veriminin fazla olması, ürünün alım ve satım şartlarının kolay olması arıcılık faaliyetlerinin gün geçtikçe ivme kazanmasına sebep olmuştur.

Ana arının halk arasında bilinen adı kraliçe arıdır. Kraliçe arının en önemli görevi ise yumurtlayarak arıların artmasını sağlamaktır. Kraliçe arı kovan içerisinde bulunan tüm arıların annesi ve dişisidir.

Kraliçe Arıyı Diğer Arılardan Ayıran Özellikler
* Kovan içerisinde yer alan en iri arıdır.
* Diğer arılarla karşılaştırıldığında koyu renklidir.
* Polen sepeti bulunmamaktadır.
* İğnesi eğridir ve iğnesini insanları sokmak için kullanmamaktadır.
* Ana arı kendisini besleyemediği için genç işçi arılar tarafından beslenmektedir.
* Diğer arılar tarafından her zaman titizlikle bakılmaktadır.
* Ana arı en az 3 sene en fazla ise 5 sene yaşamaktadırlar.
* Her kovan içerisinde sadece bir adet kraliçe arı bulunmaktadır.

Kafkas arısı; Kafkasların dağlık bölgelerinde yetişmektedir.

Özellikleri;
* Kafkas Arısı ırkları içerisinde dilleri en uzun olan ve en koyu renkteki arılardır.
* Kafkas arısı diğer arılara göre uysaldır ve iğnelerini insanları sokmak için kullanmazlar.
* Çalışkandırlar.
* Kendileri için yiyecek bulmada ustadırlar.
* Yavrularını en iyi şekilde yetiştirirler.
* Kolonilerine sahip çıktıkları için koloniler oldukça güçlüdür.
* Üremeleri diğer arı ırklarına göre daha fazladır.
* Kafkas arılarının en güçlü ve verimli oldukları dönem yaz dönemidir.
* Kendilerini diğer arılara karşı korumada oldukça başarılıdırlar.

Önceki İçerik2016 Ana Arı Kampanyası
Sonraki İçerikKarniyol Arısı
Subscribe
Bildir
guest

8 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments