Ana Arı Temini ve Uygulaması

3

Arıcılıkta başarılı olmak için genç, sağlıklı ve kaliteli ana arı kullanılmalıdır.

Ana arıların gelecek kuşaklara aktaracakları (genetik) özellikler arıcılıkta büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de ana arı yetiştiriciliği ilk olarak Türkiye Kalkınma Vakfı (TKV) tarafından 1978 yılında başlatılmıştır.

Günümüzde TKV tarafından yılda ortalama 60.000 adet ana arı üretilmekte ve arıcılara verilmektedir. Bu sayı ülkemizde üretilen ana arının yaklaşık %60’ıdır. TKV arıcılık çalışmalarının başladığı 1972 yılından bu yana oluşturduğu kadrolarla ve dünyadaki yeni teknolojileri takip ederek, ana arı üretiminin ülke arıcılığının bir sektörü haline gelmesinde öncülük etmiştir.

TKV’nin ülke çapında dağıtımını yaptığı çiftleşmiş ana arılar, suni tohumlanmış saf Kafkas damızlık kolonilerin larvaları kullanılarak yetiştirilmiş ve doğal çiftleşmiş kullanma melezi (F1) ana arılardır. Bu ana arılar; bal taşıma, uysallık, çalışma gücü, floradan faydalanma, değişik ekolojik şartlara kolayca uyum sağlama gibi üstün özelliklere sahiptir. TKV’nin yetiştirdiği ana arılar çiftleşme testi ve sağlık kontrolü yapıldıktan sonra dağıtılmaktadır. TKV damızlık ana arı yetiştiriciliği için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üretim izni almıştır.

Önceki İçerikYığılca Arısı İçin Avustralya’dan Geldiler
Sonraki İçerikBelfast Ana Arı
Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments