İtalyan Ana Arısının Özellikleri

16
İtalyan Ana Arısının Özellikleri

Kökeni İtalya’nın Sicilya adasıdır. Kışları uzun süren, ılıman ve nemli geçen, nektar akımının iyi olduğu ve yazları kurak geçtiği yerlerde çok iyi sonuç vermektedir. İnce bir karın ve nispeten uzun bir dile sahip olup dil uzunluğu 6,3-6,6 mm’dir. Karın kitin rengi parlak olup sarı benekli bantlar bulunur. Kılları da sarımsı renkte olup bu durum erkek arılarda daha belirgindir. Genellikle uysaldırlar.

İtalyan arısının çoğalma yetenekleri yüksek olup, özellikle güçlü aileler ilkbahar başlarından sonbahara kadar çoğalmalarını sürdürürler. Oğul verme eğilimleri zayıftır. Güçlü koloniler halinde kışa girerler ve kışın fazla bal tüketirler. Hızlı petek örme yeteneğine sahiptirler. Az propolis taşırlar fakat yağmacılık ve kovanlarını şaşırma eğilimleri diğer ırklara göre fazladır.

Sakin arılar sınıfındandır. Gelişme süreci çok hızlı olup ve iyidir. Özellikle erken ilkbahar olduğu zaman hızlı gelişim göstermektedirler. Bal sezonundan verim yüksek olup, arı sütü üretecek olan arıcılar için büyük avantaj sağlan itlayan ana arı iyi süt verimi elde edilir.

Kışlatma içi uygun yer ve koşullar sağlandığı zaman kışı geçirme ve atlatma kabiliyeti yüksektir. Hayat tutunma ve yaşam gücü iyidir. Diğer ırklar ile karşılaştırıldığınıda dünyanın en yaygır ana arı ırkıdır. Genel olarak sıcak bölge iklimine sahip yerlerdeki arıcılar tercih etmektedir. Ülkemizde Akdeniz bölgesi ve Ege bölgesi genel hatlarıdır. Diğer bölgeler ise genel olarak sahil şeridi kesimlerini kapsamaktadır.

Önceki İçerikKarniyol Ana Arısının Özellikleri
Sonraki İçerikAna Arı Kalitesini Etkileyen Faktörler
guest

16 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Ayhan balcı

Oğul eğilimi düşük İstanbul Silivri bölgesine hangi ırk önerirsiniz hafta sonu arıcısı olduğumuz için haftada bir gidebiliyoruz ilkbaharda ne kadarda köntröl etsek oğul eğilimi olanları dizginlemekte zorluk yaşıyoruz bu yüzden oğul eğilimi düşük bi cins ile çalışmak istemiyorum ne önerirsiniz

Enes

Arılarımı Aydın da kışlatıyorum. Erken ilkbaharı aydın da geçirip mayıs aylarında arılığımı sivas a taşıyorum.İtalyan arısı ile kışlaymada sorun yaşar mıyım?

can

bolu ve çevresi için hangi ırkı önerirsiniz?

Celil

İyi çalışmalar. Amasya bölgesi. Rakım 1000 metreden yukarı. Hangi arı ırkı önerirsiniz

murat atmaca

bu italyan arısı bendede var çok çabuk gelişiyor fakat balda o kadar iyi değil çıtalar hep yavru dolu balı koyacak yer bulamıyor

harun gklp

mardin de hangi arı ırkı olur

Şuayip varlı

Ordu Akkuş rakam 800 burada italyan arı olurmu

Erol

Antalya için arı ırkı hangisidir

Kemal

Arılarımı ilkbahar ve kışın batmana, yazın ise tuncelinin yaylalarına götürüyorum. İtalyan arı ile çalışmamın bir sakıncası olur mu ?