İtalyan Ana Arısının Özellikleri

16
İtalyan Ana Arısının Özellikleri

Kökeni İtalya’nın Sicilya adasıdır. Kışları uzun süren, ılıman ve nemli geçen, nektar akımının iyi olduğu ve yazları kurak geçtiği yerlerde çok iyi sonuç vermektedir. İnce bir karın ve nispeten uzun bir dile sahip olup dil uzunluğu 6,3-6,6 mm’dir. Karın kitin rengi parlak olup sarı benekli bantlar bulunur. Kılları da sarımsı renkte olup bu durum erkek arılarda daha belirgindir. Genellikle uysaldırlar.

İtalyan arısının çoğalma yetenekleri yüksek olup, özellikle güçlü aileler ilkbahar başlarından sonbahara kadar çoğalmalarını sürdürürler. Oğul verme eğilimleri zayıftır. Güçlü koloniler halinde kışa girerler ve kışın fazla bal tüketirler. Hızlı petek örme yeteneğine sahiptirler. Az propolis taşırlar fakat yağmacılık ve kovanlarını şaşırma eğilimleri diğer ırklara göre fazladır.

Sakin arılar sınıfındandır. Gelişme süreci çok hızlı olup ve iyidir. Özellikle erken ilkbahar olduğu zaman hızlı gelişim göstermektedirler. Bal sezonundan verim yüksek olup, arı sütü üretecek olan arıcılar için büyük avantaj sağlan itlayan ana arı iyi süt verimi elde edilir.

Kışlatma içi uygun yer ve koşullar sağlandığı zaman kışı geçirme ve atlatma kabiliyeti yüksektir. Hayat tutunma ve yaşam gücü iyidir. Diğer ırklar ile karşılaştırıldığınıda dünyanın en yaygır ana arı ırkıdır. Genel olarak sıcak bölge iklimine sahip yerlerdeki arıcılar tercih etmektedir. Ülkemizde Akdeniz bölgesi ve Ege bölgesi genel hatlarıdır. Diğer bölgeler ise genel olarak sahil şeridi kesimlerini kapsamaktadır.

Önceki İçerikKarniyol Ana Arısının Özellikleri
Sonraki İçerikAna Arı Kalitesini Etkileyen Faktörler
Subscribe
Bildir
guest

16 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments