Arı Kolonisinin Ana Arı Değiştirme Sebepleri

0

Arı kovanı yani koloni belirli dönemlerde ana arı yetiştirme ve değiştirme sebepleri bulunmaktadır. Bunları bilmemizde fayda var, çünkü sezonda iken koloni niye ilerlemedi yada niye arım oğula gitti gibi sorularla ve durumlarla karşılaşmamak için yazıyı okumaya devam edelim.

Bir bal arısı kolonisinde yalnızca bir ana arı bulunur. Ana arı, koloninin en önemli bireyidir ve koloninin üremesi ve büyümesi için gereklidir. Ana arı olmadan, koloninin varlığı devam edemez. Devamını sağlamak için ana arı ile bilmeniz konuları lütfen atlamayınız.

Bir koloninin ana arı yetiştirme yada değiştirme nedenleri şunlardır:

  • Koloninin anasız kalması: Ana arı, herhangi bir nedenle ölürse, koloni anasız kalır. Bu durumda, işçi arılar yeni bir ana arı yetiştirmeye başlarlar. Bu doğal süreci hiç bir şekilde değiştiremeyiz eğer zamanında bunu fark edip müdahale yapılmazsa.
  • Ana arının yaşlı olması: Ana arılar, yaklaşık 3-4 yıl yaşarlar. Ana arı yaşlandıkça, yumurtlama kapasitesi azalır. Bu durumda, koloni yeni bir ana arı yetiştirerek, koloninin verimliliğini artırmaya çalışır. Yaşlı ana otomatik olarak zamanla işçi bireyler tarafından değiştirme süreci başlar.
  • Oğul verme içgüdüsü: Bal arıları, kolonilerini çoğaltmak için oğul verirler. Oğul verme sürecinde, koloniden bir grup işçi arı ve genç ana arı ayrılarak, yeni bir koloni kurar. Bu durumda, koloni yeni bir ana arı yetiştirerek, oğul vermeyi destekler. Arılar doğal olarak çoğalmak ve neslini devam ettirme iç güdüsü ile oğul verme eğilimde bulunurlar.

Ana arı değiştirmek, koloninin verimliliğini artırabilir, hastalık veya parazit sorunlarını çözebilir ve arıcıların belirli genetik özelliklere sahip ana arıları seçmelerine olanak tanır. Bu nedenle, arıcılar tarafından zaman zaman tercih edilen bir yönetim uygulamasıdır.

İşte bu nedenlerden dolayı, bir koloni ana arı yetiştirme ihtiyacı duyabilir. Eğer bu şekilde değiştirme sürecini yaşamak istemiyorsanız. Ana Arı Gen üzerinden hazır çiftleşmiş ve yumurta atmaya hazır ana alarak verebilirsiniz. Bu şekilde almış olduğunuz ana arı da ortalama en geç 1 hafta içinde yumurta atmaya başlar. Bu şekilde yumurta attıktan sonra 24 gün sonra işçi arılar çıkmaya başlar.

Önceki İçerikAna Arılarda Teslimat Sonrası Süreç
Sonraki İçerikAna Arı Gen Ankara Arıcılık Fuarında
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments