Ana Arı Memesi Nedir

35

Anasız kalan arı kolonisinin yeni ana arı meydana getirmek için yapmış olduğu, işaret parmak büyüklüğündeki çıkıntıya ana arı memesi denilmektedir. Acemi ve profesyonel bir çok arıcı çerçeveleri kontrol ederken mutlaka böyle bir görüntü ile karşılamıştır. Peki böyle bir durumda ne yapmamız gerekir bunu üzerine bir kaç bir şey yazmak istiyoruz. Ana arı memesi iki türlü şekilde meydana gelmektedir. Birincisi, arının kendi kendine meme yapması, ikincisi ise arıcı tarafından arıya ana arı memesi yaptırılmasıdır.

Arının Kendi Kendine Ana Arı Memesi Yapması; Eğer koloni içinde ana arı yaşlı, ana arı öldüyse veya koloni oğula gidecekse yeni ana arı yama ihtiyacı doğacaktır. Bu üç seçenek karşısında işçi arılar tarafından ana arı memesi yapılarak koloniye yeni kraliçe arı oluşmasını sağlamaktadırlar.

Arıcının Arıya Ana Arı Meme Yaptırması; Arı bölmelerinde ve ana arı kayıplarında arıcımız yeni ve günlü yumurtalı çerçevelerden işçi arıların ana arı memesi yapmasını sağlayarak kovana yeni ana arı kazandırmış oluruz. Eğer ana arı alamayacaksanız bu şekilde ana arı yapabilirsiniz. Tabi bunu yaparken ana arının meme yapması ve memeden çıkıp ardından çiftleşme süreci uzun bir zaman alacağı için her zaman yeni ana arı edinmek daha kolay ve pratik olmaktadır.

Ana Arı Memesi Nasıl Yapılır: Genel olarak daha önceki ana arı tarafından çerçeve gözlerine bırakılan yumurtaların daha fazla arı sütü ile beslenerek buradaki daha fazla süt durumu diğer işçi arılara göre fazla beslenmesi durumunda ana arı memesi halini almaktadır. İşçi arılar tarafından kovan içinde ana arının yokluğunu hissetmeleri durumundan hemen ana arı memesini örmeye başlayacaklardır. 3-4 gün için bu günlü yumurtalardan ana arı memesi yapar yaklaşık 9-10 gün sonra ana arı bunlardan çıktıktan sonra 3 ile 5 gün içinde çiftleştikten sonra ana arı yumurta atmaya başlar.

Yine ana arı memesi nedir hakkında sorularınız olursa bizlere Yorumlar kısmından sorarsanız cevaplayacaktır.

Önceki İçerikGenç Çiftçi Hibe Projesi
Sonraki İçerikAna Arı Satış Yerleri
guest

35 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Ali Bekret

Anladım sağolun ana arısı oluşta şerbeti çekmeyen ve nüfusu azalan kovana ne yapmalıyım acaba herhangi bir hastalık belirtisi de yok?

Ali Bekret

Merhaba kovanımdaki arılar şerbeti çekmiyor baktım ama ana arı da yok içindeki balda bir hayli azalmış bundan kaynaklı büyük ihtimal bu aylar da ana arı yapar mı? Yoksa kovanım söndü mü? Teşekkür ederim. Birde ne yapmam gerekir?

Last edited 2 yıl önce by Ali Bekret
FERHAT ŞİRİN

kovanda ana arı mevcut. günlük , haftalık ve kapalı yavrulu yumurta da mevcut. 6 çerçeve arısı var. ve 8-10 adet ana memesi takmış.
not: günlük yumurtalar düzenli fakat ana arı yavaş hareket ediyor. ayrıca takılan memeler kapalı ve hepsi çerçevenin alt kısmında.
benim fikrim ana yaşlı ve yenilemek istiyor. ama aklıma takılan şu ; neden 8-10 adet meme takıyor?

sahin

meme yapıyorsa kovan anası yoktur yadana hastadır ölmek üzeredir.arıların yaptığı memeye dokunma o memenin içinde kreliçe yumurtası vardır. memenin içinden çıkacak yeni anayla kovanın anası olur. yani meme görduyseniz ordanyeni bir ana doğacak demektir.

İbrahim

Arilarimi böldüm günlük yumurtali petekte verdım hala meme yapmadılar sebebi neolabılır sizcre saygılar

gökhan

kovanlarımı başka yete taşıdım eski yerinde 4 boş kovan bıraktım hepsinde az birşey arı var anasız ne yapacağım.birde kovanlarım hep meme yapıyor gördüğümü kesiyorum.ama çok oğlumla kaçırdım.oğul verdirmemek için ne yapmalıyım

SEZGİN GÜLNAZ

Benim kovanım 1 aydır anasız kaldı, hazır ana ve meme kabul ettiremedim. Yalnız sadece günlük yumurtalı petek verdim arı 3 çıta. 12 ve 13 günde ana gördüğümde diğer memeleri bozmalımıyım. Yoksa kendi haline bıraksam kendisi belirlese anasını bir sıkıntı OLURMU?

Hasan ayçiçek

Kat atarken ızgara koyduğum için kuluçkalıkLa bağlantı kesildiği için ana memesi yaptığını düşündüm böyle durumlarda ızgaradan kaynaklanırmı