Arı ırkların arasında birisi olan karpat arısı ve ana arı hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Ülkemizde yeni yeni duyulmaya başlanan bu arı ırkı kalitesi bakımından dikkat çekmeye başlamıştır. Ana Arı Gen olarak ve ülkemizde bu arının damızlığı olmayıp f1 yani melez olarak üretimi yapılmaktadır.
Karpat Ana Arısının Özellikleri
Genel itibari ile esmer bir görünüme sahip olan bu arı ırkı, karniyol arı ırkı ile kafkas arısına yakıp olup Ukrayna ülkesinin kuzey tarafında bulunan karpat dağlarında ismini almaktadır. Arı ırkları olarak kaliteli bilinmektedir.
Gözlenen ve ölçülenen tespitler şu şekildedir
Bal verme durumu yüksek, oğul eğilimi orta seviyede, gelişimi yüksek, hastalıklara dayanıklığı iyi olup ve dil uzunluğu kafkas arısından sonra gelmektedir. Gümüş ve gri renkli tonda olup, ana arının günlük yumurta atma kapasitesi 2000-2500 adet arasında seyir etmektedir.
Ülkemizde çalışma alanı olarak; iklim isteği orta ve yüksek rakımlı bölgelerde bu da 700 rakımdan sonra yapılan çalışmalarda diğer arılara göre iyi verim aldığı görülmüştür. Kışlatma kapasitesi ve başarısı iyidir. Karpat ana arısı yüksek rakımlı yerlerin arısıdır, sahil bölgesine yakın ve deniz gören yerlerde sağlıklı iş yapmayabilir.
Karpat Arısı Genel Özellikleri
1) Dil uzunluğu kafkastan sonra gelmektedir.
2) Çok iyi kışlama yeteneği vardır.
3) İklim istekleri rakım yükseldikce verimi artan ,serin ve yüksek rakımlı yerlerdir.
4) Hastalıklara ( varroa, yavru çürüklüğü, nosema) dayanıklılığı yüksektir.
5) Oğul eğilimleri normaldir.
6) Gelişme hızı yüksektir.
7) En belirgin özelliği gümüş gri olasıdır.
8) Ana ari yumurtlama temposu 2500 olarak belirlenmiştir.
Karpat ana arı ve arısı hakkında gerekli olan yukarıdaki bilgileri vermiş bulunuyoruz. Yine karpat arısı hakkında sorularınız olursa aşağıdaki yorumlar kısmından sorabilirsiniz.
Konya 1160 rakım için hangi anayla çalışabilirim karpat ve anadolu uygun mudur acaba bende karniyol var
Rakım olarak çalışabilirsiniz.
Karpat ana arı sipariş verdim söz verdiğiniz gibi bugun elime ulaştı çok teşekkür ederim paketleme cok güzel işinizi güzel yapıyorsunuz. İrtibata geçtiğim abi çok ilgilendi üstelik 1 tane ana arı sipariş etmeme rağmen az çok demedi yinede telefonlara hep cevap verdi bu beni ziyadesiyle memnun etti.
Teşekkür ederiz. Hayırlı olsun.
Karpat Ana arıları nerede yetiştiriyorsunuz? Saf Damızlıktan yetişme f1’ler mi satıyorsunuz? Çiftleşme alanlarında başka cins arılar var mı yoksa sadece kartap çiftleştirmeye mi özen gösteriyorsunuz.
Satışını yaptığımız ana arılar f1 yani melezdir. Bulunduğu yerde farklı ırklardan arılarda bulunmaktadır. Sadece damızlıklardan larva transferi ile alınmakta olup, havada farklı ırklarla çiftleşebilmektedir. Her yerde bu şekildedir. Artvin ve Ardahan illerindeki ana arı üretim noktaları hariç.
Birde bu karpat arı sının uysallıgı nasıldır acaba..
Fehmi öz, kafkas arısı uysallık olarak iyidir.
Benim derdimde bu izole lafı ile.. Arı saf herhangi bir ırk, içinden aldığımız erkek arı kendi saf erkegi, ve sunni döllenme denen çok basit ve bir o kadarda etkili bir yöntem var. Eee daha ne olsun izole bölgeye ne gerek kaldı…. Al kız olan kız anayı ver şırıngadan spermi ne karışma nede bozulma riski sıfır…. Arzular şelale
Fehmi öz, o şekilde ülkemizde suni olarak dölleme yöntemi malesef çok.
Sn İbrahim çetin neden kendi Anadolu ırkı arımızın peşine düşmüyoruzda ithal arılarla uğraşıyorum bende bir arıcıyım son zamanlarda toplu arı ölümleri görülüyor yapılan araştırmalarda bu ölen arıların ithal arılarla olduğu ortaya çıkıyor ithal arılarla ilgili daha bir çok olumsuzluklar ortaya çıkıyor biz hâlâ ithal arılarla peşindeyiz kendi yerlı ırk arılarimizi yok ettik ediyoruz bugünde tarımda tohumlarda olduğu gibi elimizde hiç bir şey kalmayacak dışa bağlı olcaz Allah c.c. dağına göre kar verir bizim arımız kendi ülkemizin ilimizin arısı ama biz kendi elinizle yok ediyoruz
Konunun bir boyutunda haklısın kardeş,mevcut ırklarımız ve kalite,ıslah edilmeli,lakin dünyadaki gelişmelerden geri kalamayız ital arılarda mutlaka ülkeye girmeden sağlık verimlilik ve eko tipi %100güven li işletmelerden alınmalı,İtalya arılarda tercih,bal verim yüksekliği,hastalıklara karşı dirençli,kışlatmada sorunsuz ve bahar gelişiminde hızlı gelişmenin üzerindeki ırkları elbette kontrollü ,almamızda sakınca yoktur.
tolga kara faturalı geldı neden yasak olsun istersen özelden atarım foto 5000 tl dolar hesabından geldı. cok uysal bir arı seneye takıp edecem eger bu akdenız ıklımıne ayak uydurursa deneyecem.
ülkemize arı sokmak yasak sayın ibrahim
karpat arısı kışa 10 çerçeve girer baharın 1.5 çerçeve çıkar gelde bu arıyla çalış deneyim neticesi yazıyorum bunları 1.5 çerçeve arıyı uğraşki bal sezonuna yetşsin
sn abim yer neresi il olarak bu karpatı çok olum lu anlattılar bize kafkas biraz zor çoğalıyor diye karpat düşünüyoruz
hocam ulkemızde damızlık yok demışsınız ama yakınımdakı bır abı aldı 5000 tl verdık4 adet aldı faturalı yurt dışından geldı seneye gorcez sunı tohumlama yapıyor kendısı
ibrahim çetin, yani o yurt dışı meşei bir ana arı. Ülkemizde sadece kafkas ana arı damızlık olarak üretimi yapılmaktadır. Başka bir arı ırkının malesef damızlığını izole edip üretemiyoruz.
İZOLE BÖLGE YOKTUR İZOLE BÖLGE ARININ KENDİSİDİR EN İYİ İZOLEDE SUNİ TOHUMLAMADIR