Macahel Ana Arı

16

Bugün sizlere Maçahel bölgesi hakkında bilgi vermek istiyoruz. Bilgi vermemizin sebebi ülkemizde tek damızlık üretimi yapılan kafkas arısının üretimi yapılamktadır. Ülkemizde damızlık kafkas ana arı üretimi yapılan iki nokta vardır. Bunlardan birincisi; Artvin’in Borçka ilçesine bağlı bir doğa harikası olan Maçahel. İkincisi ise; Ardahan ilinin Posof ilçesidir. Bizim üzerinde duracağımız Maçahel ana arı üretimi sahasına değineceğiz.

Önce Maçahel nasıl bir yer onu açalım; Maçahel Vadisi (Camili Havzası), Artvin ile Gürcistan‘ın Acara Özerk Cumhuriyeti’ne yayılan, Karadeniz’in en özel vadisi. Gürcistan’ın güneybatı ucu ile Türkiye’nin kuzeydoğu ucunda, iki ülke sınırına yayılan vadinin Karadeniz’e uzaklığı 25 km kadar. Farklı türde yaşlı ağaçlarıyla ünlü Maçahel’in (Macahel/Macahela/Maçahela) tüm bayırları ağaçlarla ve çayırlarla kaplı, cennetten bir parça. Artvin’in Borçka ilçesine bağlı bir doğa harikası olan Maçahel, Avrupa’nın en yaşlı, Türkiye’nin ise yağmur ormanlarıyla çevrili, zengin bitki ve faunasına sahip tek gizli cenneti. Gürcüce ismi Macahel olan bölge aslında bölgeyi oluşturan 6 köyden birinin ismi olan Camili olarak anılıyor. Bölgenin adı Gürcüce “Maca” bilek, “Hel” de el anlamına geliyor. İki ülke arasında kalan vadide toplam 18 köy var. 1921’de yapılan oylama ile bu köylerden 12’si Gürcistan’a katılmayı seçerken, 6 köy Türkiye’yi seçmiş.

Bu köylerin bir çoğunda kafkas ana arı üretimi ve kafkas arısı üretimi yapan aile geçimini sağlamaktadır. Yörenin fazla gelir kaynağı olmayıp, arıcılık üzerine fazla aile ekmek kazanmaktadır. Ayrıca Maçahel vadisi arıcılık için çok uygun ve müsait olması kafkas arısının damızlık bölgesi olarak devlet tarafından belirlenmiştir. Buradan elde edilen damızlık ana arılar ile farklı illere götürülerek melez ana arı üretimi yapılın daha fazla verim sağlanmıştır. Çünkü damızlık kafkas her yerde aynı tempoda bazen iş yapmayabiliyor soğuk bölge arısı olduğu için bazı yörelerde mevsimi kaçırabilmektedir ama f1 melez üretimi yapılması durumunda yüksek verimler de alınmaktadır.

Kafkas arıları burada özenle korunuyor. Macahel’e başka bir arının girişi yasak ve bu tür korunuyor. Bu arı türünün özelliklerinden biri de dil uzunlukları. Normal arılarda dil uzunluğu 3-4 milimetre iken Kafkas arısında bu uzunluk 7 milimetreyi buluyor ve bu uzun dili sayesinde diğer arıların ulaşamadığı çiçek özü ve polenleri toplayabiliyor. En ulaşılmaz çiçeklerin özlerini toplayan arılar zengin çiçekli yaylalarda bal topluyor. Sadece Gorgit yaylasında 30 çeşit çiçek olduğu ve bunların 15 tanesinin dünyanın başka hiç bir yerinde bulunmadığı biliniyor. Biyosfer rezervinin sunduğu endemik zenginlikte, neredeyse ilaç özelliği taşıyan bir bal üretiliyor. Ballar çevre koruma derneğinin gözetiminde el değmeden kavanozlara dolduruluyor ve arıcılığa fazlasıyla özen gösteriliyor. Arılar ağaçlara yerleştirilen kara kovanlarda çok yüksek kalitede bir bal üretiyor ve bu ballar sadece onu bilenlere gönderiliyor. Macahel balı, onu bilenler için yaşam iksiri ve bu zor koşullara dayanmanın sihirli reçetesi diyebiliriz.

Macahel bölgesinde arıcılık geliştiği için yoğun bir şekilde ana arı üretimi yapılmaktadır. Sitemiz aracılığı ile de bu bölgeden ana arı temini yapabilirsiniz. Yapmanız gereken ana arı sipariş formu vasıtası ile bize bilgilerinizi göndermeniz yeterlidir. Yine Macahel ana arı hakkında sorularınız olursa lütfen aşağıdaki yorumlar kısmından sormanız durumunda yardımcı oluruz.

Önceki İçerik2018 Ana Arı Kampanya Sonuçları
Sonraki İçerikSakin Arı Irkı
Subscribe
Bildir
guest

16 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments