Trakya Arı Irkı ve Ana Arısı

8
Trakya Arı Irkı 1

Ülkemizde bilinen birden fazla arı ırkları bulunmaktadır. Bunların bir kısmın tescillenip adı konulmuş bazıları ise halk tarafından bilinip ama bilimsel olarak herhangi bir çalışma ve projeler yapılamadığından sadece halk tarafından ismi bilinmektedir. Trakya arısı da bunlardan biri sayılabilir. Bazı araştırmalar yapılmış ama belirli bir düzeye ne yazık ki getirilememiştir.

Trakya arısı diğer arı ırklarına göre ömrü 6 ila 9 gün daha fazla bu da bir arıcının bal sezonunda kovan başına veriminin çok daha fazla olmasını sağlıyor ayrıca Trakya arısının uysal oluşu saldırgan olmayışı bu arıyla çalışırken maske takmanıza bile gerek kalmıyor.Trakya arısının bir başka özelliği de kendi kendine varrao mücadelesi yapması az arıyla kışlayıp çabuk çoğalması önemli özelliklerindendir. Kırklareli’nin Istıranca dağlarında yaşadığı tespit edilen Trakya Arısı, dünyada Kafkas arısından sonra koruma altına alınan ikinci arı ırkı olma özelliğini taşımaktadır.

İlk başlangıçta Bodenheimer ve diğer bazı araştırıcılar bu bölge arısını Karniyol ırkı olarak tanımlamışlarsa da Ruttner Trakya Bölgesi arısını Anadolu arı ırkı olarak tanımlamıştır. Ancak daha sonra yapılan morfolojik ve performans belirleme çalışmalarında bu bölgenin arısının Anadolu ırkından farklı olduğu görülmüş ve son yıllarda yapılan DNA çalışmalarında da bu bölge arısının Karniyol ırkı ile karşılaştırıldığında, daha kısa ve dar kanat ile daha küçük vücuda sahiptir.

Trakya Arısının Özellikleri
Trakya arısı, kışlama yeteneği yüksek, hızlı gelişebilen, Haziran-Temmuz aylarında iyi bal tutan, çalışması kolay ve sakin bir ırk olarak bilinmektedir.

Önceki İçerik2019 Yılı Ana arı Rengi
Sonraki İçerik2019 Yılı Ana Arı Kampanyası
Subscribe
Bildir
guest

8 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments