Arıların Muayene İşlemleri

1
Arıların Muayene İşlemleri

Arıların dönemlere göre kontrol ve muayene işlemleri olmaktadır. Yani çalışmalar ilkbaharda başlayıp sonbahar kadar devam eder ve kışın ise gözlem altında tutulur. Arıların sezonlara göre yapacağımız çalışmalarda dikkat etmeli ve arı kovanlarının sağlıklı olduğunu gözlemlemeliyiz.

Özellikle hava sıcaklığının kritik olduğu erken ilkbaharda kontrol sırasında kolonilerin uzun süre açık tutulması sonucu üşütülmeleri arıların gerekli sıcaklığı tekrar sağlayabilmesi için kolonideki bal tüketimini artırır ve hastalıklar için uygun ortam oluşturur. Gıda ihtiyaçı olan arılara kek veya şurup ile besleme yapılarak arıların gelişimi sağlanır. Yapılan kontroller sonucunda ise, anasız ve zayıf kolonilerin birleştirilmesi, her dönemde olduğu gibi yeterli havalandırmanın sağlanması, arılık yakınında temiz su kaynağının bulunması, oğul kontrollerinin yapılması, gerektiğinde bölme yapılması, ana arıların gençleştirilmesi, flora takibi, zirai mücadele ilaç uygulamaları ile hastalık ve zararlılardan korunma, ilerleyen aylarda kolonilere petek ve ballık verme ilkbahar ve yaz aylarının bazı uygulamalarıdır. Bal sağım sonrasında arılıkta meydana gelen yağmalara karşı dikkatli olmalıyız.

Yaz dönemi bittikten sonra sonbaharda yapılacak olan çalışmalar ise, son bal hasadının yapılması ve kışlatma hazırlıkları yönünden yine aktif bir dönemdir. Son bal hasadı sırasında kolonilerin kış ihtiyaçları için yeteri kadar bahar balı bırakılmalıdır. Çam balı kış besini olarak arılar için uygun değildir. Kışlatma için kolonilerde yeterli bal yoksa koloniler mutlak surette beslenmelidir. Aksi halde açlığa bağlı olarak kış ölümleri kaçınılmaz olur. Başarılı kışlatmanın bir diğer kuralı kışa mutlak surette genç arılarla girilmesi ve kış mevsimi boyunca kolonilerin rahatsız edilmemesidir. Unutulmamalıdır ki kış ölümlerinin asıl nedeni soğuk değil açlıktır. Bazı mevsimsel uygulamalar aşağıda konuları içinde verilmiştir.

Önceki İçerikDamızlık Koloninin Hazırlanması
Sonraki İçerikLarva Transferinin Yapılması
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments