Arı Irkları

38
167

Dünya genelinde birde fazla arı türleri ve ırkları bulunmaktadır. Lakin, her arı ırkı verimli değildir veya yeterli seviyede arıcılık yapmaya müsait değildir. İşte dünya literatüründe kabul görmüş arı ırkların şunlardır

Arı IrklarıKarniyol Arı Irkı: Ana vatanı slovenya Koyu renkli kısa ve sık bir kıl örtüsüne sahip İşçi arılar gri ve siyah renkli görünürken ana arılarda daha çok gri ve kahverengi bantlar hakimdir En uysal arı ırkı olarak görülür Kışlama yeteneği iyidir Oğul verme eğilimi yüksektir Çevre şartlarındaki değişiklere adaptasyon yeteneği yüksektir. Karniyol arısı kovanlarını çok az şaşırırlar. Yağmacılığa eğilimleri düşüktür ve çok az propolis toplarlar. Yaşama gücü ve çevre koşullarındaki varyasyona uyma yeteneği yüksektir. Özellikle erken nektar akımından yararlanma bakımından çok uygun bir arı ırkıdır. 6,4-6,8 mm dil uzunluğuna sahiptir

Arı IrklarıKafkas Arı Irkı: Ana vatanı Kafkasya’nın yüksek vadileri olarak bilinir. Bu ırkın dağ ve ova tipi olmak üzere iki çeşidi vardır. Biçim, büyüklük ve kıl örtüsü bakımından Karniyol ırkına benzerler. Koyu kitin rengine sahiptir. Kıl örtüsü Karniyol ırkına göre daha açık gridir. En uzun dilli arı ırkı olup dil uzunluğu 7,2 mm’ye kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle derin tüplü çiçeklerden daha iyi yararlanırlar. Çok iyi nektar toplayıcısıdır. Bal verimleri yüksektir.
Kafkas arısı, nektar akımı başlar başlamaz yavru üretimini kesip nektar toplamaya başlarlar. Kış için de fazla bal depo ederler. Kafkas ırkı arı iyi yavru yetiştirir ve güçlü koloniler oluştururlar. Oğul verme eğilimi zayıftır, uysaldır ve çok fazla propolis kullanırlar. Yağmacılık ve kovanlarını şaşırma eğilimleri yüksektir.

Arı Irklarıİtalyan Arısı: Kökeni İtalya’nın Sicilya adasıdır. Kışları uzun süren, ılıman ve nemli geçen, nektar akımının iyi olduğu ve yazları kurak geçtiği yerlerde çok iyi sonuç vermektedir. İnce bir karın ve nispeten uzun bir dile sahip olup dil uzunluğu 6,3-6,6 mm’dir. Karın kitin rengi parlak olup sarı benekli bantlar bulunur. Kılları da sarımsı renkte olup bu durum erkek arılarda daha belirgindir. Genellikle uysaldırlar. İtalyan arısı, çoğalma yetenekleri yüksek olup, özellikle güçlü aileler ilkbahar başlarından sonbahara kadar çoğalmalarını sürdürürler. Oğul verme eğilimleri zayıftır. Güçlü koloniler halinde kışa girerler ve kışın fazla bal tüketirler. Hızlı petek örme yeteneğine sahiptirler. Az propolis taşırlar fakat yağmacılık ve kovanlarını şaşırma eğilimleri diğer ırklara göre fazladır.

Esmer Arı Irkı: Ana vatanı Orta Avrupa Alplerinin batısı ve kuzeyi ile orta Rusya’dır. Kısa dilli (5,7-6,4 mm) olan iri vücutlu arılardır. Vücutları uzun ve seyrek kıllarla kaplıdır. Vücut renkleri siyah, karınları geniş olup 2. ve 3. karın segmentlerinde sarı noktalar bulunur. Hırçındırlar ve oğul verme eğilimleri yüksektir. Kışlama yetenekleri yüksektir. İlkbaharda yavaş gelişirler. Koloniler genellikle yazın ve kışın orta güçtedir. Bal verimleri düşüktür.

Kıbrıs Arısı: Sarı renklidir. İtalyan arısına benzer fakat daha küçük daha koyu sarıdır. En tipik özellikleri aşırı hırçın ve sokucu olmalarıdır.

Suriye Arısı: İtalyan ve Kıbrıs arılarına benzerler çok çalışkandır ve fazla yavru verirler. Karnın üç segmenti üzerinde soluk renkte çizgiler bulunur.

Arı IrklarıAnadolu Arısı: Genellikle esmer renkte sakin, kışlama yetenekleri iyi, çalışkan ve dayanıklı arılardır. Yağmacılık eğilimleri fazla değildir. Yön belirleme bakımından üstün performans gösterirler. Kuluçka sezonu dışında yavru yetiştirme aktiviteleri çok düşüktür ancak döl verimi ve yavru yetiştirme aktiviteleri üstün bir ırktır. Az miktarda bal tüketir bu nedenle kıt koşullarda dahi bal biriktirebilir. Fazla propolis taşırlar.

Görmüş olduğumuz üzere dünya genelinde kabul edilen arı ırkları; kafkas, karniyol, italyan, anadolu, kıbrıs, suriye ve esmer arı ırkı olarak adlandırılan arı ırkları mevcuttur. Ayrıca, belfast arı ırkını duymayan yoktur. Aslında bu doğal olarak gelişen bir ırk değil daha sonra insanların aşılama yöntemi ile buldukları ırklardır yani hibrid ırkta denir.
https://www.youtube.com/watch?v=3zgTeVndS1w

38 YORUMLAR

    • Bizim size tavsiye edebileceğimiz orada karniyol arı ırkı olabilir. Sipariş vermek için paket arı siparişi sayfasına gidiniz lütfen.

  1. Karabük’ün yüksek kesim köylerinde hangi arı çeşidini/çeşitlerini uygun görürsünüz? Kısaca sebebiyle birlikte yazabilir misiniz? Bir de şimdi sipariş verirsek Karabük’e dağıtım ne zaman yaparsınız?

    • Karabük karasal iklimde bulunduğu için kafkas arısı ile çalışabilirsiniz. Nisan ayında mutlaka teslim edilecektir ve ortalama 15’ine kadar normal çerçeveli arılarınızı alırsınız. Ayrı olarak ana arı siparişiniz varsa Nisan ayının ilk haftası kargo ile göndermekteyiz. Çerçeveli yani paket arıları ise biz kendimiz teslim etmekteyiz.

  2. Sayın yetkili merhaba, Köyüm Sivas’ta ve 1850 mt rakıma sahip.Bu yükseklik ve soğukta olabilecek ve kışı dşarda geçirebilecek arı türü için ne önerirsiniz.
    Saygılar

  3. Konya’da ikamet etmekteyim.Bulunduğum yer yerleşim yeri. etrafımda ikametler mevcut. Bu yüzden En sakin olanı tercih etmek istiyorum.Propolis ve yağmacılık eyilimi en az olan cins hangisidir? Şu anda 7 kovanım var. Fakat kovanlarda erkek arı nufüsu artııyuor. Bu yüzden ana arıları değiştirmek istiyorum. Tavsiyeleriniz.

  4. Niğde de ikamet etmekteyim. 14-15 kovan arı var ve kafkas diyorlar (muhtemelen kırma) bu coğrafyaya ve iklime (karasala iklim ) uygunluğu konusunda tereddütlerim var . Zira mera tarzı yeşil alan pek farklı ırklarla mı çalışmalıyım yoksa kafkas idealimidir?

  5. 2016 da 4 kovan karniol ari ısmarladım. Teslimat günü Pursaklar da bir kamyon dolusu arının dağıtımı yapıldı. Kovanların bir kısmı açılmış geleni gideni soruyordu. Hangi kovanin karniol olduğu belli değildi. Arisini alan canını zor kurtarıyordu. Birde görevliler üstüne kovan başına 10 lira kargo parası istediler. Gayretinizi takdir ediyorum ancak daha iyi organizasyon yapmanız lazım.

    • Murad uslu, teşekkürler yorum ve düşünceleriniz için. Geçen yıl kargo ile anlaşma vardı ve kendimiz dağıtma işlemi son anda gerçekleştirdik, hatalar ve kusurlar oldu. Bu yıl daha düzenli ve daha planlı bir şekilde dağıtım yapacağız.

  6. Merak ettiğim bir sorum var size sayın admin. İtalyan karniol kafkas bunlar dış ülkelerden getirilmiş arı ırklar bu ırklar ülkemize getirilmeden önce bizim yani Türkiye nin arı ırkı ne idi doğunun batının kuzeyin güneyin arı ırkları nelerdi

    • mete, ülkemizde kafkas arı ırkının izalosyan bölgesi bulunmaktadır. Onun dışında farklı bir arı üretimi için devlet tarafından şuanda korunan bölgemiz yoktur.

    • kaya, farklı ırklar aynı arılıkta iş yapar herhangi bir sorun olmaz ama siz benim arılarım ne olduğu belli olsun derseniz herhangi bir karışılık yaşanmasını istemiyorsanız farklı noktalara da arılık kurabilirsiniz.

    • kaya, oğul meyili yüksek değildir. Önemli olan burada arının kendi kendine oğula gitmemesidir. Çünkü arının oğula gitme sebebi çoktur. Eğer arıyı siz mevsim şartlarına göre gerekli takviye ve yönlendirmeyi yapabilirseniz oğula gitmeyecektir. Bununla ilgili olarak arıcılık forumlarını ziyaret edebilirsiniz.

  7. Merhaba bende 2 tane karniyol paket arı almak istiyorum ama geçen yıl dagıtım yapmadıkların kendileri söylüyor şimdi para yatırıp 4 ay sonra arı gönderirlermi bunuda bilemiyorum garantisi nedir 9 çerçeve arı diyelimki gönderdiler ve arılar 5 çerçeve olarak geldi bunu nasıl isbat edebilirim bununda garantisi yok arı geldiğinde açıp bakma şansımız yok çünki teslimat şehir merkezinde oluyormuş onun için ben şahsen güvenemiyorum.

    • Halit yıldız, il olarak nerede bulunuyorsunuz? Dediğiniz ihtimaller asla olmaz oldu ki 1 çerçeve eksik çıktı bunun resmini çekip atıyorsunuz iade yapıyoruz veya yeniden arı gönderimi yaparak telafi ediyoruz. Bizim için öncelik olarak müşteri memnuniyetidir eğer şikayet gelecekse asla o ürünün bedeli almayız.

  8. Merhaba sayın yetili.
    1- Göndermeyi tahhüt ettiğiniz arılar sertifikalımı.
    2- Eğer sertifikalı ise sertifikasını da gönderecekmisiniz.
    3- Kendi kovanlarım var. Kovan almamamiz durumunda fiat ne oluyor. Teslimatì nasıl yapıyorsunuz.
    4- Arıların üretim alanı neresi. Anaların çifleştiği damızlık erkeklerin cinsi ne.

    • mahmut ünal, doğrudur ana arılar sertifika kapsamında üretilir istenilmesi durumunda gönderilir bir kopyası. F1 yani melez olarak üretilen ana arıların erkeği belli olmayıp farklı ırklardan da çiftleşir. Mevsimi takip ederek, akdeniz ve iç anadolu illerinde yapmaktayız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz