Arıcılık Yapacaklara Tavsiyeler

53
arıcılık yapacaklara tavsiyeler

Yeni olarak arıcılık yapmaya başlayacaklar bazı tavsiyelerde bulunacağız. Aynı zamanda aşağıda bulunan videoyu da mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz. Yine ana arı ve arı adına çekilen videoları izlemek için abone olabilirsiniz. Arıcılık yapmaya karar verenler için aşağıya madde madde arıcılık hakkında bilgiler vereceğiz. Aşağıda yazılanları harfiyen yapsanız da eğer arıları sevmezseniz bunu uzun süre yapamazsınız. Arıları sevmeniz gerekir. Her şeyin başı sevgi bunu asla unutmayın. Arılarda siz arılıkta çalışırken, sizin sevginizi hissedecektir.

1) Öncelik olarak arıcılığı teorik olarak internet sitelerinden gerekli yazıları okuyarak ve videolar izleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz. En güzeli de arıcılık hakkında bir kitap almanız ve onu okumanızdır. Bu şekilde bir kitap alıp okuyarak, uzun yıllar çok ilkel yöntemler arıcılık yapan birisinden daha iyi bilgiye sahip olabilirsiniz.

2) Arılarınızı yani almış olduğunuz arı kovanlarınız için uygun bir arılık yeri bulmanız gerekir. Bulacağınız bu yer insanlardan uzak ve nektar kaynaklarına yakın olması size büyük avantaj sağlayacaktır. Çünkü arılar 5 km alanda bal toplayabildiği için bu alanda nektar kaynakları olursa güzel olur. Büyük şehirlerde yapıyorsanız ormana yakın yerlerde arılık yeri ayarlamaya çalışın. Çünkü apartman aralarında yaptığınız zaman herhangi birini sokar ise size sıkıntı olabilir.

3) Arı satın almak için arıdan anlayan birisi ile satın alın. İlk önce çevrenizde arıcılık yapan ve dürüstlüğüne güvendiğiniz bir yerden alın. Eğer arıcılıktan anlayan birisi ile gidiyorsanız daha doğru olacaktır. Arı alırken dışından görerek değilde, içine bakıp kaç çerçeveyi arı sarıyorsa ona göre almanız gerekir. En az 6 çerçeveli arılı kovan almanız arının gelişimi ve sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Çevrenizde arıcı yoksa ve yada arıcı var hesaplı değilse sitemiz üzerinden de güvenli bir şekilde arı sahibi olabilirsiniz. Uzun yıllar Türkiye’nin her noktasına arı getirmekteyiz. Aynı zamanda dağda veya ormanda arı bulursanız o arıyı da arı kovanınıza koyarak arıcılık yapabilirsiniz.

4) Arı sahibi olduktan sonra ilk önce ufak ufak arıyı kovanını açıp, çerçeveyi elinize alıp arıları inceleyin; işçi arı, ana arı, erkek arı gibi bireyleri gözünüzle bakarak öğrenmeye çalışın. Kapalı yavru, açık yavru ve tarlacı arılar gibi durumları öğrenin. Bunları bilmeniz arı kolonisini mevsimine göre yönlendirmeniz büyük kolaylık sağlar.

5) Kovan sayısı olarak 5 arılı kovan olması idealdir. Çünkü kovanların birbiri arasındaki farkı anlayarak kendi kendinize bir tecrübe geliştirebilirsiniz. 1 kovan ile başlarsanız bu kovanı arılıktaki hangi kovan ile kıyaslayıp artı ve eksilerini anlayamazsınız. 5 kovan ile başladığınız zamanla bilgi ve tecrübelerinizi artırarak kovan sayınızı artırabilirsiniz.

6) Ülkemiz arıcılık yapmaya jeopolitik olarak çok uygun bir yerdedir. İlkbaharda arılarınızı bir yerden geliştirirken, bal zamanında farklı bir noktaya giderek yani gezginci arıcılık yaparak güzel bal hasadı yapabilirsiniz.

7) Mutlaka tecrübeli ve arıcılıktan anlayan bir dostunuz olsun. Özellikle tecrübeli arıcıların yanına giderek onlara yardımcı olun ve yardım ederken bir çok şeyi öğrenebilirsiniz. Bir çok arıcı bilgi ve tecrübesini paylaşmayı sever.

8) Başladıktan sonra arı sokmalarına karşı dikkatli olun. Eğer alerjiniz falan varsa maskeyi sağlam giyin ve alerjiye yönelik eczanelerde ilaç var onu yanınızda bulundurun. İlk başta sokunca iyi şişer zamanla alışırsınız ve bu sefer soksa da şişmez.

9) En önemlisi de bölgeniz de hangi arı ırkı ile çalışırsanız verim alırsınız bunu bilmeniz gerekir. Çünkü her arı ırkı yer yerde çalışmaz. Örneğin; kafkas arısı Kars ilinde çok güzel verim alınırken, Mersin’de arı kovandan dışarı çıkmaz. Bu tür faktörleri bilmeniz gerekir. Bunları bilmek için yine etrafınızda uzun yıllar arıcılık yapmış insanlarda yardım alabilir. Yada aşağıdaki yorumlar kısmından bölgeniz hakkında (rakım ve flora gibi) bilgi verirseniz bizlerde öneri de bulunabiliriz.

10) Son olarak arılarınız su kaynakların yakın yerlerde bulundurun. Arıların temiz su içmesi arı hastalıklarına karşı temkinli olmanızı sağlar. Arıcılık hakkında bir kitap okumanız ve gerekli yazı/videoları takip etmeniz sizi arıcılığa hazırlayacaktır. Aşağıdaki videoyu da izleyerek okuduklarınızı pekiştirebilirsiniz.

Önceki İçerik2019 Yılı Ana Arı Kampanyası
Sonraki İçerikSilkme Paket Arı
Subscribe
Bildir
guest

53 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments