Kafkas Ana Arı

106
Kafkas Arısı 5
Bugün sizlere kafkas ana arı hakkında bilgiler vereceğiz. Ülkemizde nerede üretildiği ve nasıl yapıldığı ve sizlere hangi yollarla ulaştırıldığına dair bilgiler vermeye çalışıyoruz.

Kafkas ana arı üretimi için damızlık bölgesinden getirmiş olduğumuz ana arılardan üretim yapmaktayız. Kafkas arısının damızlık bölgesi olarak ülkemizde iki yer vardır. Posof ilçesi ve Macehal bölgesidir. Bizler devlet tarafından koruma bölgesi olan Ardahan/Posof ilçesinde de kafkas damızlık ana arı üretimi de yapmaktayız. O yüzden ana arılarımız bu yılın ana arısı olup ve yumurtlama garantisi vermekteyiz. Aynı zamanda kargodaki kayıplarınız tarafımıza ait olup yenisi göndermekteyiz.
kafkas arısı

Kafkas ana arısının özellikleri: Biçim, büyüklük ve kıl örtüsü bakımından karniyol arısına benzer. Kitin rengi koyudur fakat birinci karın halkası üzerinde kahverengi noktalar görülür. Kafkas ırkı, bilinen arı ırkları içinde en uzun dile sahip olan ırktır ve o yüzden dolayı yüksek rakımlı dağ çiçeklerinden iyi nektar alırlar.

Uysallıkları ve petek üzerindeki sakinlikleri bu ırkın en tipik özellikleridir. Kafkas ana arısının yavru verimleri yüksektir ve kafkas ana arılı koloni kuvvetli aileler meydana getirirler. Fakat en kuvvetli oldukları devre yaz ortasıdır. Oğul verme meyilleri zayıftır. Kafkas arısı propolisi çok kullanırlar ve bal verimleri yüksektir.

Kafkas ana arı iyi bir yavru yetiştiricisidir. Kuvvetli koloniler oluştururlar. Kıştan zayıf çıkar, ilkbahar basında gelişme çok erken başlar ve düzenli bir şekilde sezonda ilerler. Koloninin gelişme sürecinde ana arı bir günde ortalama olarak 1100 – 1500 yumurta atabilir. Mumlar üzerinden yani petekler üzerinde sessiz bir şekilde dolaşırlar. Kontrol için çerçeveleri çıkardığımız zaman bile arılar yine günlük çalışmalarına devam ederler. Genel olarak uysaldır olup, hırçın ve sokucu değildir. Çok düzgün petek yapar ve güzel bal sırrı örerler. Petek gözleri koyu renk tonundadır. Propolisi çok taşır ve kullanır. Balı ilk önce kuluçkalığa, sonra da ballığa yani kata depolar. Güçlü bir nektar ve yiyecek toplama yeteneğine sahiptir.

Kafkas arısı fazla bal yapar ve yavru gözlerine yakın bal stoğu yapar. Yeni yiyecek kaynağı aramada çok başarılı olup ve bir sezon boyunca ihtiyacını doğadan bulur. Zengin nektar kaynaklarını çok iyi değerlendirir. Kıt kaynaklardan da yani kötü bir sezonda bile en ekonomik yararı sağlar. Yağmacılık eğilimleri fazladır ve yüzden arılıkta çalışırken hızlı olunması gerekir aynı zamanda çevrede bal yoku bırakılmamalı ve temizlenmelidir. Doğal oğul verme eğilimleri zayıftır. Araştırmalar normal şartlardaki kolonilerin %13’ünün oğul verdiğini göstermiştir. Uzun karlı ve kış şartlarında üstün kışlama yeteneğine sahiptir. Sonbaharda küçük bir delik hariç, uçuş deliğinin diğer kısımlarını propolis perdesi ile kapatır. Yiyecek depolarını çok iyi korur ve tutumlu kullanır. Kafkas ana arısı aynı zamanda dağ arısı olarak da adlandırılan kafkas arısı, soğuk kış iklimlerinde başarılı ve dünyada iki önemli ırktan birisi olması ile hep kendinden söz ettirir.

Önceki İçerik2023 Yılı Ana Arı Siparişi
Sonraki İçerikKraliçe Arı Bal Yapar Mı
Subscribe
Bildir
guest

106 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments