Kraliçe Arı Bal Yapar Mı

0

Kraliçe arı dediğimiz ana arı bal yapar mı? Sorusuna vereceğimiz cevap hayır olacaktır.

Çünkü kraliçe arının görevi bal yapmak değil, koloninin devamını sağlayacak yavru çıkarmaktır. Kraliçe sadece yavru atar ve kovanın devamını sağlayarak yeni bireylerin dünyaya gelmesini sağlamaktır. O yüzden dolayı kraliçe arı bal yapmaz.

Kraliçe arının petek gözlerine attığı yavruların 21 gün sonra dünyaya gelir eğer erkek arı gözü ise o da ortalama 24 günde dünyaya gelir. Yavru olarak göze yumurta bırakıldığında kurtçuk gibi olmaktadır. Daha sonra beslenmesini ise işçi arılar tarafından yerine getirilir. Ana arının görevi doğurup göze bırakmaktadır. Daha sonrası beslenmesi ve petek gözünün kapatılması gibi işlerin hepsi işçi arılara aittir. Erkek arılarda bu tür işlere yardımcı olmazlar. Erkek arılarda sadece yeni aday kraliçe arılar ile çiftleşmektir. Zaten kraliçe ile çiftleşen bir erkek arı akabinde yaşamanı yitirmektedir. Yitirmesinin sebebi ise çiftleşme esnasından penisinin kraliçe arı da kalması ve pesinin karşı taraftan çıkmayınca erkek arının bütün içi bağırsakları ile birlikte çıkmasıyla ölümüne sebep olmaktadır.

Görüldüğü üzere koloni içindeki bal, polen ve propolis gibi ürünleri toplama görevi işçi arılarındır. Mevsim şartlarına bağlı olarak bir işçi arı 45 gün ile 6 aya kadar yaşayabilmektedir. Eğer yoğun bir mevsime denk geldiyse örnek olarak yaz mevsiminde ise 45 gün gibi yaşayıp ölen arılar. Hızlı yaşayıp hızlı öl deyimi buraya uygun diyebiliriz. Ama sezon sonu olmuş artık önü kış mevsimi ve koloni içinden çok dışarı işçi arılar çıkmayacak erken ilkbahara kadar ortalama 6 ay gibi bir süre de yaşayabilir. Lakin, bir kraliçe arı 4-5 yıl gibi ortalama bir ömrü vardır fakat teknik arıcılıkta ise 2 yılda bir verimlilik için ana arı değişimi sağlanır.

Konu hakkında sorularınız için aşağıda bulunan yorumlar kısmından bizlere yazabilirsiniz.

Önceki İçerikKafkas Ana Arı
Sonraki İçerikDökümanlar
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments